MBSR Mindfulness training in Leiden

Start training: 14 maart 2023

Heb je last van stress en een hoofd vol drukke gedachten?
Voel je je gespannen en gehaast?
Slaap je slecht of maak je je zorgen over de toekomst?
Doe jij enorm je best en ben je streng voor jezelf?

Wil je…

 • Beter omgaan met stress en de uitdagingen van het leven
 • Minder piekeren
 • Beter slapen en energieker zijn
 • Meer concentratie hebben
 • Leven met meer gemak en vreugde

Dan is een mindfulness training iets voor jou!

De mbsr mindfulness training is een cursus van acht weken waarin je leert om op een meer ontspannen en bewuste manier om te gaan met alle uitdagingen van het leven.

MBSR staat voor mindfulness based stress reduction. De training biedt technieken en oefeningen om de aandacht te trainen. Je wordt meer bewust in het dagelijks leven. Je laat je minder meeslepen door stressvolle gedachten.  Je leert je valkuilen herkennen en je grenzen beter voelen. Mindfulness zorgt ervoor dat je op een andere en frisse manier naar het leven en jezelf kijkt en klachten zoals stress, angst,  vermoeidheid en piekeren verminderen.

Stilteweekend mindfulness weekend retraite

Waarom mindfulness?

Het trainen van je aandacht en het leren toegang vinden tot jouw innerlijke rust en wijsheid is het grootste kado dat je jezelf kunt geven!
Dat wat je zoekt en nodig hebt is namelijk al van jou, je hoeft alleen te leren hoe je met dat deel van jezelf contact kunt maken!

Wanneer je opmerkzaam bent verval je niet automatisch in stressvolle gedachten, pijnlijke gewoontes of ingewikkelde gevoelens. Door aandacht ontstaat er een keuze. Je kunt op een niet-oordelende, voelende manier aanwezig zijn bij de ervaring zoals deze is, ook als deze moeilijk is. In plaats van stress en strijd komt er ruimte voor een bewuste keuze; Hoe wil ik omgaan met deze uitdaging?

mindfulness Leiden

Wat leer je?

Om bovenstaande te kunnen toepassen is het nodig de aandacht te trainen. Doe je dit niet en leef je op de automatische piloot dan word je makkelijk meegesleept door gedachten die vaak gaan over toekomst of verleden. Je maalt over dingen die gebeurd zijn, piekert over de toekomst en reageert op een onbewuste, vaak stress gestuurde manier op dingen die gebeuren in het nu. Je gedrag wordt bepaald door onbewuste conditioneringen en vastgeroeste patronen in denken, doen en voelen.

Mindfulness laat een frisse wind waaien door dit alles. Net zoals je in de sportschool je spierkracht kunt trainen kun je doormiddel van meditatieoefeningen je aandacht trainen.
Je leert hoe je stresssignalen eerder kunt herkennen en hoe je er beter mee kunt omgaan. Je wordt je bewuster van je grenzen en leert deze beter bewaken. Door de mindfulness oefeningen word je je bewuster van je lichaam en de signalen die het je geeft, je leeft niet meer alleen vanuit je hoofd maar ook vanuit je hart. Je leert een gezonde balans te vinden tussen actie en rust, taakgericht bezig zijn en ontspannen, tijd voor anderen én tijd voor jezelf. Hierdoor ervaar je meer kwaliteit en plezier in het leven.

mindfulness Leiden

Hoe is de mindfulness training opgebouwd?

De training kent acht wekelijkse trainingsavonden en een stiltedag in de natuur. Thuis doe je, liefst dagelijks, oefeningen met behulp van een werkboek en audiobestanden met geleide meditaties en eenvoudige yogaoefeningen. Terwijl je de aandacht traint komen de volgende thema’s aan bod;

 • Automatische patronen leren kennen, mindfulness verkennen
 • Obstakels onderzoeken, werken met de adem
 • Versterken van lichaamsbewustzijn en voelen van grenzen
 • Hoe werkt stress?
 • Een gezonde response op stress ipv automatische reactie
 • Omgaan met (negatieve, zelf bekritiserende) gedachten
 • Mindful communicatie en het verbeteren van relaties
 • Mindfulness in je dagelijks leven integreren
mindfulness Leiden

Gecertificeerd trainer

Als mindfulness trainer ben ik, Ellen van Iersel, een warm en betrokken persoon die nieuwsgierig en open in het leven staat. Mijn trainerschap berust op mijn eigen ervaring met vele vipassana meditatieretraites oa onder leiding van Christopher Titmuss, bestuderen van het boeddhisme en een gedegen opleiding tot mindfulness trainer bij het Centrum voor Mindfulness Amsterdam. Ik ben aangesloten bij de beroepsvereeniging VMBN catergorie 1 waardoor mijn training door de zorgverzekering vergoed kan worden.
Naast de mindfulness training organiseer en begeleid ik stilteweekenden en 5 a 7-daagse meditatie retraites en wandelretraites.

Stiltedag in de natuur

Een bijzonder onderdeel van de training van Live Mindfully is de stiltedag in de natuur. De stiltedag vindt plaats in de tweede helft van de training en geeft jou de gelegenheid wat je tot zover geleerd hebt op een dieper niveau te ervaren. Natuur is voor mij een onmisbaar element in een gezond en bewust leven, ik neem je dus graag mee naar het prachtige natuurgebied de Amsterdamse Waterleidingduinen. (30 min met de auto vanuit Leiden) We brengen de dag in stilte door, maken een mooie wandeling, stoppen voor een geleide meditatie en lunchen in het gras. Het is een dag om te verstillen en diepe connectie te ervaren met jezelf en de natuur om je heen.

stiltedag mindfulness Leiden

De kracht van samen

Ik bied deze training bewust enkel in groepsverband aan. Ik werk met een kleine groep van circa 6 deelnemers zodat er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht. Samen creëren we een veilige en geborgen setting om te werken en te leren. Tijdens de trainingsavond begeleid ik oefeningen en meditaties, deze bespreken we na en we wisselen ervaringen uit. Het werken in een groep is enorm ondersteunend omdat je zult merken dat jij niet de enige bent die worstelt met bepaalde thema’s of patronen. Met humor en begrip samen reflecteren stimuleert en inspireert. Juist omdat stress en een vol taakgericht leven het gevoel versterken overal alleen voor te staan, raad ik het sterk aan deze training te doen in een live setting samen met anderen.

stiltedag mindfulness Leiden

Werkt mindfulness?

De inzichten en technieken van de mbsr mindfulness training vinden hun oorsprong in de boeddhistische principes van inzichtmeditatie (vipassana).  Dr. Jon Kabat-Zinn van de Universiteit van Massachusetts, ontwikkelde de mbsr training en sloeg daarmee een brug tussen oude boeddhistische wijsheid en ons hectische dagelijkse leven.

In de afgelopen decennia is mindfulness uitvoerig wetenschappelijk onderzocht en keer op keer wordt aangetoond dat het gunstige effecten heeft op zowel geestelijke als fysieke gezondheid. Het is aangetoond werkzaam voor zowel mensen met specifieke klachten zoals burn-out, vermoeidheid, depressie en chronische pijn, als voor ‘gezonde’ mensen die bewuster en met meer aandacht en vreugde willen leven.
Piekeren, angst, stress en neerslachtigheid nemen af, concentratie en vitaliteit verbeteren en de kwaliteit van leven neemt toe.

stiltedag mindfulness Leiden

Kom mindfulness ervaren!

Leer de ups en downs van het leven te navigeren met moed, humor en wijsheid. Wanneer je negativiteit loslaat, je geest kalmeert en je lichaam ontspant, zullen geluk en tevredenheid in je leven gaan stromen.

Maak nu een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek!
Bel mij of stuur een appje naar 06-83826145

mindfulness Leiden

Praktische informatie

Tijd en data

De trainingen vinden plaats op dinsdag avond van 19.30u tot 21.45u

Start data:
14 maart
Trainingsdata 14, 21, 28 maart, 4, 11, 18, 25 april, 9 mei.
Stilte dag in de natuur zondag 23 april
16 mei
Trainingsdata 16, 23, 30 mei, 6 ,13, 20, 27 juni, 4 juli.
Stilte dag in de natuur zondag 18 juni

Locatie

Het Adem Centrum
Middelstegracht 89K
2312 TT Leiden

Kosten

450,- euro (incl btw) voor de 8 weekse training inclusief kennismakingsgesprek, werkboek, audiobestanden en stiltedag.
Bij betaling door de werkgever is dit 550,- euro excl btw.

Vergoeding zorgverzekering of werkgever

Als gecertificeerd trainer (Categorie 1) ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging voor mindfulness trainers, de VMBN. Mijn registratie nummer is 20221710. Hierdoor is het afhankelijk van je zorgverzekeraar en je aanvullende verzekering, mogelijk om de training te declareren.
De training wordt ook vaak vergoed door de werkgever vanuit scholingsbudget.

Kennismakingsgesprek

Bel mij of stuur mij een appje om een afspraak te maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin ik je meer uitleg kan geven, jij mij over jezelf kunt vertellen en we samen kijken of deze training past bij wat jij nodig hebt.

Ellen van Iersel mindfulness Leiden
Ellen van Iersel mindfulness Leiden