Stilteweekend

24-26 maart    26-28 mei    23-25 juni

“Ik kwam naar het stilteweekend met een vol hoofd, dat is nu een stuk rustiger. Ik heb veel over mezelf geleerd. Dank dat alles zo super was georganiseerd zodat ik mezelf het kado van de stilte kon geven.” Anne

Een weekend lang écht tijd nemen voor jezelf en loskomen van het drukke dagelijkse bestaan!

Hierdoor kom je weer in contact met jezelf en neem je tijd om op te laden, zodat je weer met nieuwe energie en inzichten kunt genieten van het leven.

Deelname aan het stilteweekend biedt je de mogelijkheid om afstand te nemen van je dagelijks leven, inzichten op te doen en weer in contact te komen met jezelf. We brengen dit weekend geheel in stilte door, voor velen is dit een nieuwe en intense ervaring waarin je je bewust kunt worden van patronen in gedachten en gedrag. Samenzijn in een groep maar niet hoeven communiceren geeft een gevoel van rust en verbondenheid. De stilte nodigt je uit naar binnen te keren en te luisteren naar jouw innerlijke wijsheid.  Je zult ervaren dat de stilte een kado is, een ruimte waarin je echt aandacht kunt hebben voor jezelf, deze aandacht werkt voedend en helend. Je word begeleid door ervaren mindfulness trainer Ellen van Iersel en Wim Hof instructeur Tenzin van Iersel. Door yoga, geleide meditaties, ademsessies en de mogelijkheid tot het ervaren van een ijsbad nemen wij je mee in de stilte en verbind jij je op een diepe manier met de ervaring van dit moment.

Stilteweekend meditatie weekend

Programma retraite weekend

Vrijdag
Je bent welkom op de Sint Nicolaashoeve vanaf 17.30u. Om 18.00u serveren we het avondeten en is er tijd om kennis te maken met elkaar. Rond 19.00u komen we bijeen in de meditatie zaal en wordt er uitleg gegeven over het weekend, het programma en het zijn in stilte. Als alles voor iedereen helder is gaat de stilte in. We starten met een geleide meditatie gevolgd door een ademsessie en een bodyscan meditatie.

Zaterdag
De dag begint met milde yogaoefeningen en een ademsessie. Na het ontbijt volgen geleide meditatie, loop meditatie en stille meditatie. Tevens zal Ellen een dharma talk geven, een inspirerend praatje berust op inzichten uit het boeddhisme en de mbsr mindfulness training die jou zullen helpen in je proces.
Na lunch, pauze en meditatie is er op zaterdag middag mogelijkheid tot het ervaren van een ijsbad onder begeleiding van Wim Hof instructeur Tenzin van Iersel.
We sluiten de dag af met een meditatie geleid door klankschalen.

Zondag
Vroeg in de ochtend is het mogelijk nogmaals het ijsbad te ervaren. Daarna starten we gezamenlijk met yoga en een ademsessie. Na het ontbijt volgen stille meditatie, loopmeditatie en een geleide metta meditatie. Na de lunch volgt een meditatie met korte begeleiding en geeft Ellen een dharma talk. Hierna verbreken we de stilte en sluiten we het weekend af met een sharing circle. Het programma eindigt rond 15.00u. (Het is mogelijk om kosteloos een extra nacht te verblijven op de Sint Nicolaashoeve, mocht je hierin geïnteresseerd zijn geef het dan aan bij aanmelding.)

Ijsbad en ademsessies

Het deelnemen aan ademsessies en het ervaren van een ijsbad vormen een prachtige aanvulling op de stilte en de meditaties.

Ademsessies
Tijdens een ademsessie breng je je lichaam in een parasympathische staat, de staat waarin niet het taakgerichte deel van het brein maar juist het emotionele deel meer ruimte krijgt. De connectie met je lichaam en adem wordt verdiept, je focus versterkt en je en gedachten verstillen. Dit geeft mogelijkheid tot het verkrijgen van nieuwe inzichten en het ervaren van diepe rust.

Ijsbad
De uitdaging van een ijsbad zit ‘m in rust vinden in het oncomfortabele. De eerste fase van het ijsbad is de mentale voorbereiding en het commitment dat je maakt. In de tweede fase ga je het koude water in, je lichaam ervaart een shock, deze reguleert door deep breathing en aandacht. Na 30 seconde tot een minuut maakt de shock ruimte voor kalmte en ontspanning. Veel mensen ervaren eurforie door het vrijkomen van gelukshormomen. De laatste fase is het bad verlaten en doormiddel van begeleide rustige bewegingen weer opwarmen.
Het ervaren van een ijsbad is een prachtige manier om binnen de setting van het stilteweekend je gedachten te observeren en te zien hoeveel invloed deze hebben op je ervaring.
(net als bij alle onderdelen van het Stilteweekend kies je zelf of je deelneemt aan het ijsbad)

Stilteweekend meditatie weekend

Begeleiding

Ellen van Iersel, is gecertificeerd mindfulness trainer en geeft de 8-weekse MBSR mindfulnesstraining, begeleid naast het stilteweekend 5-daagse stilte retraites en wandelretraites en spirituele reizen naar India.
“Vanuit mijn verbondenheid met het boeddhisme en mijn eigen ervaringen tijdens vipassana meditatie retraites , weet ik hoe helend stilte kan werken. Met het organiseren van de stilteweekenden wil ik anderen een laagdrempelige gelegenheid bieden om deze rust en eenheid in zichzelf te ervaren.”

Tenzin van Iersel, is gecertificeerd Wim Hof instructeur en begeleid ijsbad- en ademsessies. Ook heeft hij de basisopleiding tot mindfulness trainer gevolgd, verder werkt hij als personal trainer en coach. “Als jong volwassene zie ik hoeveel beroep er wordt gedaan op mensen in onze huidige maatschappij. Ik verbaas mij er vaak over dat stress, haast en zorgen geaccepteerde factoren zijn. Ik wil leven vanuit plezier en inspiratie en daarbij mijn eigen weg vinden. Meditatie, ademsessies en koudetraining helpen mij goed in contact te zijn met mijzelf, deze kracht deel ik graag met anderen.”

Stilteweekend meditatie weekend
Stilteweekend meditatie weekend

Locatie

We verblijven op de Sint Nicolaashoeve, centraal gelegen in het Groene Hart. De Sint Nicolaashoeve is een kleinschalige boerderij met koeien en schapen gelegen tussen de weilanden. Het oude deel van de boerderij en het koetshuis zijn omgebouwd tot sfeervol ingerichte appartementen waarvan wij in dit weekend gebruik maken. De appartementen beschikken over tweepersoonskamers met daarin comfortabele eenpersoonsbedden. Je deelt je kamer dus met één andere deelnemer. Elk appartement heeft een eigen badkamer en toilet en een woonkamer/zithoek. Bedden zijn gedekt en handdoeken zijn aanwezig.

Stilteweekend meditatie weekend

Praktische informatie

Data:
Vrijdag 24 maart t/m zondag 26 maart 2023
Vrijdag 26 mei t/m zondag 28 mei 2023
Vrijdag 23 juni t/m zondag 25 juni 2023

Aanvang: vrijdag inloop vanaf 17.30u
Einde: zondag 15.00u

Locatie:
We verblijven op boerderij de Sint Nicolaashoeve gelegen in het Groene Hart van Nederland.
Sint Nicolaashoeve
Hogendijk 1
2441 C
Nieuwveen

Verblijf: Alle benodigdheden zoals meditatiekussens, yogamatjes, dekentjes zijn aanwezig.

Zelf meenemen: makkelijke kleding, extra sokken of sloffen, toiletartikelen, handdoeken. Eventuele extra meditatie benodigdheden zoals meditatiebankje, omslagdoek.

Kosten:

475,- euro verblijf in tweepersoonskamer
550,- euro verblijf in eenpersoonskamer

Dit is inclusief beddengoed, vegetarische maaltijden en het gehele programma incl yoga, meditaties, ademsessies en ijsbad onder begeleiding van gecertificeerd mindfulness trainer en Wim Hof instructeur.

Extra nacht:
Het is mogelijk na afloop van het programma kosteloos een extra nacht te verblijven op de Sint Nicolaashoeve. Heb je hier interesse in, geef het even aan op het aanmeldingsformulier.

Aanmelden: je kunt je voor één van deze weekenden aanmelden door het aanmeldingsformulier in te vullen. Je ontvangt dan een bevestiging en een factuur, na betaling is je aanmelding definitief.

Ervaringen van eerdere deelnemers aan het stilteweekend

“Fijn om even niks te hoeven zeggen, terwijl mijn lichaam me zoveel te zeggen had. Het bracht me heldere inzichten, rust, het heeft me weer teruggebracht naar mezelf. Ik mag er zijn.”
Kim

“Ik vond het een heerlijk weekend. Ik was heel erg uit balans toen ik er heen ging, en zag er eigenlijk tegenop om het hele weekend stil met mezelf te zijn, maar ik merkte gaandeweg dat er niets was om bang voor te zijn, en dat ik juist contact kreeg met een diep vredig en krachtig gevoel van binnen, wat me veel vertrouwen gaf! De hele organisatie, de fijne begeleiding van Ellen, de heerlijke maaltijden, ik vond het allemaal top. Het weekend voelde echt als een groot cadeau voor mezelf!”
Eva

“Ongelovelijk waardevol. Ik heb echt mezelf weer voor een goed deel hervonden. Bijzondere ervaring om zo een weekend helemaal met mezelf bezig te zijn. Vredig, rustig. Ook dankzij alle meditaties. Op ‘Mijn plekje’ achterin het weiland bij een soort van meertje echte rust en ultiem geluk ervaren. Een aanrader voor iedereen die even stil wil staan door stil te zijn.”
Saskia

Stilteweekend meditatie weekend

“De rust in mijn hoofd is teruggekeerd en ik heb een soort (niet uit te leggen) verdieping gekregen in mijn meditaties. Ik raad dit dan ook echt aan aan alle mensen die een 8 weekse mindfulnesscursus hebben gedaan. Dit heeft het echt afgemaakt voor mij en ik ben heel enthousiast geworden om meditatie vol te houden. De yoga heeft me altijd tegen gestaan, maar ook dit ga ik oppakken na dit mindfulness weekend. De oefeningen tijdens het weekend waren (ook voor mij) goed uit te voeren en merkte ook dat ik daardoor beter een goede houding kon aannemen tijdens de meditaties.”
Ronald

“Dit stilteweekend heb ik ervaren als een erg welkom rustmoment. Het niet hoeven communiceren, ook niet non-verbaal, in een groep vond ik echt een verademing en een goede manier om echt bij jezelf te kunnen blijven. Een reset-moment, in een hele heftige periode, even pas op de plaats. Niet over problemen praten kan ook heel verhelderend zijn.”
Katrien

Meer ervaringen lees je hier.

stilteweekend
Ik heb veel ervaren, gevoeld, geleerd. Ik heb verdriet ervaren, onzekerheid, blijdschap, intens geluk, mededogen, liefde, zoveel gevoelens. Ook een fijne plek in de natuur! Dan zat ik ineens op zondagochtend bij een vuurtje naar het landschap te kijken. De vogels die voorbij komen, kleine maan, waterige zon, zo mooi!
Mariska

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt op de oude locatie en geven een sfeerbeeld van het stilteweekend