Taking time to be still and calm the being is a healing in itself.
Being in silence allows a powerful experience of connecting deeply with oneself and life.

8 – 12 juli & 1-5 september 2023

Retraite Spanje

Kom tot rust in de natuur

Stap even weg uit de drukte van de wereld en trek je terug in de stilte van de Spaanse natuur!
Omringd door olijfgaarden, dennen en sinaasappelbomen nodigt de omgeving je uit om te vertragen en te genieten. Door ook het spreken een paar dagen achterwege te laten kom je dieper in contact met jezelf.

Ervaar de kracht van stilte

De retraite Spanje heeft een mild programma, waarin naast yoga en meditaties ruimte is om te wandelen, te rusten, en goed voor jezelf te zorgen. Je hoeft deze dagen even niets. Er is ruimte om simpelweg te zijn, volledig aanwezig in het moment. In de begeleiding van de meditaties en de lezingen neemt Ellen je mee in de stilte. Tijdens meditatie zijn we gewaar van de ervaring in het hier en nu, wetende dat we niet hoeven oordelen en nergens naar hoeven streven.  We observeren hoe sensaties, gedachten, gevoelens en stemming constant in verandering zijn. Diep inzicht in jezelf en het leven brengt rust, harmonie en vreugde.

Retraite programma

We starten de dag om 8 uur met yoga, gevolgd door een lekker en voedzaam ontbijt. In de ochtenden is er een geleide meditatie over de volgende thema’s; lichaam en adem, de zintuigen, de 4 elementen, gevoelens en gedachten en metta (liefdevolle vriendelijkheid).
In de middag geeft Ellen een inspirerende lezing om je te steunen in jouw proces in de stilte.  De rest van de dag mediteren we in stilte in één van de vier houdingen, zitten, staan, lopen en liggen, we doen dit binnen in de meditatie yurt of buiten in de natuur.

retraite Spanje
retraite Spanje

Stilte wandeling & meditatieve dans

Op de derde dag maken we een yatra, een wandeltocht in stilte door de prachtige  natuur. Wandelen in stilte brengt diepe verbinding met je innerlijk landschap en het landschap om je heen. Het ritme van rustig lopen kalmeert lichaam en geest.
Eén avond zullen we dansen op meditatieve muziek en op de laatste dag verbreken we de stilte door het zingen van mantra’s en een sharing circle.

Voor wie is de stilteretraite geschikt?

De retraite Spanje is open voor zowel mensen met ervaring als beginners op het gebied van yoga en meditatie. De enige voorwaarde is dat je gemotiveerd bent om de dagen in volledige stilte door te brengen, veel wilt mediteren en in jouw proces durft te duiken. De retraite wordt begeleid in het Engels. Vertaling naar Nederlands is indien noodzakelijk mogelijk.

retraite Spanje

Stilte retraite op een schitterende plek

De retraite wordt georganiseerd op het land van Kausay Community gelegen in een prachtige groene vallei in de provincie Valencia. Kausay is een kleinschalige off-grid eco community. We leven dicht bij de natuur en willen ook jou de kracht laten ervaren van leven in eenvoud. Zover je kijken kunt zie je groen. Er is geen verkeer, geen internet, geen straatverlichting. Je ziet de sterren, ruikt de wilde thijm en  afhankelijk van wanneer je komt kun je een sinasappel, vijg of granaatappel plukken van de bomen. Kausay heeft een grote biologische moestuin waarvan de groenten worden gebruikt in de heerlijke vers bereide vegetarische maaltijden.

Slapen in een yurt!

Kom en ervaar het leven in een traditionele Mongoolse yurt! De yurts van Kausay zijn gezellig en comfortabel. Het is mooi om in een ronde ruimte te leven waarin iedereen in de cirkel gelijk is. Voor de retraite zullen we 3 grote yurts gebruiken, twee zullen dienen als slaapgelegenheid met comfortabele bedden en een gezellige bank. Deze yurts worden gedeeld door maximaal 7 deelnemers. De derde yurt is de ruimte waar we samenkomen voor yoga en meditaties, deze yurt is voorzien van yogamatten, opvouwbare matrassen en meditatiekussens. Op koudere dagen worden alle yurts verwarmd door een houtkachel, gezellig en behaaglijk. Douches met warm water en ecologische composttoiletten bevinden zich in de buurt van de yurts. Er is een mooie lounge, hangmatten en natuur zover het oog reikt. Het is heerlijk om tijd buiten door te brengen en echt te genieten van het zonnige Spaanse klimaat.

Begeleiding

De retraite wordt begeleid door Ellen van Iersel. “Meditatie vormt al 20 jaar een belangrijke basis in mijn leven. Ik heb vele vipassana retraites gedaan vaak in de sanga van Christopher Titmuss, een van mijn meest inspirerende leraren.
In 2014 heb ik de opleiding tot mindfulnesstrainer afgerond. (MBSR mindfulness based stress reduction) bij het Centrum voor Mindfulness. Tevens ben ik aangesloten bij de VMBN beroepsvereeniging voor Mindfulness trainers.
Het geven van deze training heeft mij een nog dieper inzicht gegeven in de werking van de geest en de uitdagingen van het hoge tempo in onze doelgerichte maatschappij. Ook verdiepte het mijn liefde voor stilte, natuur en boeddhisme. Door de jaren heen heb ik deze liefde gedeeld in stiltewandelingen, stilteweekenden en spirituele reizen naar India.
In 2018 verhuisde ik naar Spanje en stichtte samen met anderen Kausay Community. Ik woonde daar 4,5 jaar, ik deelde vele retraites bij Kausay en La Casa del Viento. Hoewel het leven me terugbracht naar Nederland, kom ik nog steeds regelmatig naar Spanje om te delen waar ik zo van hou; retraites in Stilte & Natuur.

retraite Spanje

Testimonials

Als je een authentieke, zachte kennismaking met stilte en meditatie in de prachtige natuur wilt, kom dan naar Kausay voor de stilte retraite Spanje. De natuur in deze verborgen vallei zal je ondersteunen, net als het team dat met liefde een goed doordacht programma biedt, fantastisch eten, terwijl ze het leven leiden dat ze onderwijzen!
Glenn

De retraite bij Kausay was levens veranderend voor mij. Ik vond mijn vreugde weer en maakte opnieuw contact met wie ik werkelijk ben. Ik werd gevoed door de prachtige natuur, de fijne sfeer van de yurts, en het samenzijn in stilte. Ellen is een prachtige begeleider, haar meditaties en lezingen inspireerde me en hielpen me om in de stilte te zijn. Deze stilte retraite is zeker de moeite waard als je op zoek bent naar een verandering in perspectief, of gewoon wat innerlijke rust!
Anna

Ik wist niet wat ik kon verwachten, ik kwam gewoon met een wens om naar binnen te keren. Het was een inspirerende ervaring die mij de ruimte gaf om na te denken over de vragen die in mijn hoofd rondgingen. Ik stelde me open om meer aanwezig te zijn en werd minder onrustig. Inzichten kwamen, ik ging dankbaar naar huis met nieuwe ideeën en meer energie.
Philip

Praktische info

Data stilte retraite Spanje

28 feb – 4 maart 2023 (vol, alleen reservelijst)
2-6 mei 2023
8-12 juli 2023
1-5 september 2023

De retraite begint om 14.00 uur op de eerste dag met een gezamenlijke lunch. Er is tijd om elkaar te leren kennen en te landen. Rond 16.00 komen we bijeen in de meditatie yurt en is er uitleg over de retraite. Als alles voor iedereen helder is start de stilte met de eerste meditatie. Op de laatste avond doorbreken we de stilte met een sharing circle. Na het ontbijt op de laatste datum eindigt de retraite. Het is mogelijk om een extra nacht voor en/of na de retraite te verblijven.

Kosten retraite Spanje

De kosten voor deelname aan deze retraite zijn €400,- voor de 5-daagse retraite, inclusief programma, heerlijke gezonde maaltijden, accommodatie & pick up van Xativa treinstation.

Reis informatie

We regelen een gratis pick-up op het treinstation van Xativa op de eerste dag om 13.00 uur.
De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Valencia en Alicante. Vanaf daar reist je met het openbaar vervoer naar de stad Xativa, dit duurt ongeveer 2 uur vanaf Valencia en 3 uur vanaf Alicante. Na aanmelding ontvangt u een duidelijke routebeschrijving. Als je met de auto komt sturen we je een routebeschrijving. Tegen extra kosten kunnen we een taxi vanaf de luchthaven voor je regelen.

Meer informatie

Na aanmelding ontvang je een bevestiging en meer praktische informatie over wat je mee moet nemen en hoe je naar de ophaallocatie kunt reizen.